czwartek, 23 sierpnia 2012

Tajska sałatka

z grillowaną cukinią, chilli i miętą.


Składniki :
-1 średnia cukinia
-ok. 75gram orzeszków ziemnych
-1 lub 2 papryczki chilli
-paczka (200g) makaronu ryżowego paski
-po pół szklanki świeżej kolendry i mięty
-nieduży pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Sos :
-sok z jednej dużej limonki
-2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie :
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Cukinie posypujemy solą i odstawiamy na 15-30 minut żeby puściła wodę, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na 10-15 minut (co jakiś czas lepiej sprawdzać czy sie nie przypiekło za bardzo). Wyciągamy cuknie i kroimy w kostkę lub trójkąciki, zależnie od upodobania i koncepcji. Zioła siekamy.
W małej misce łaczymy wyciśnięty ząbek czosnku, cukier, sos rybny i sok z limonki. Siekamy papryczki na drobne paski i dodajemy do sosu.
Orzeszki prażymy i odstawiamy na moment - są bardzo gorące.
Łaczymy wszystkie składniki wraz z sosem w misce i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Możemy doprawić do smaku sosem rybnym jeśli nam mało ;)




2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, mam nadzieję że uda się kupić wszystkie produkty do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dostępnością produktów nie powinno być problemów. Szukaj w super/hipermarketach na dziale "kuchnie świata" albo w delikatesach typu Alma czy Delima, tam maja duży wybór takich "dziwnych" rzeczy ;))

      Usuń